De websitebezoeker centraal zetten
Om te beginnen moet je eigenlijk een website vanuit de ogen van jouw bezoeker bekijken. Daarvoor is het belangrijk dat de website snel laadt, gebruiksvriendelijk is en makkelijk navigeert. Logisch natuurlijk. Maar daarnaast moet het ook de (relevante) informatie bieden die de doelgroep van dienst is. Zodat ze vinden waar ze naar op zoek zijn. Alleen als al deze dingen goed in orde zijn blijft de bezoeker langer op jouw website, bezoekt hij/zij meerdere pagina’s en vergroot je de kans dat ze ook iets bestellen.
Algoritmes van Google
Google heeft dit al veel langer in zijn oren geknoopt. Door bij de zoekresultaten de websites die voldoen aan bovenstaande eisen voorrang te geven krijg je tevreden gebruikers. Tevreden gebruikers zijn terugkerende gebruikers. Om te bepalen welke websites hoog scoren wordt een speciaal algoritme gebruikt. Deze geeft elke website een score, op basis van verschillende zoekmachine ranking factoren. De punten waarop Google beoordeeld worden continu geoptimaliseerd, en worden continu een beetje bijgesteld. Dit algoritme is de heilige graal van Google, niemand weet precies hoe het zit. Toch kan je met behulp van technische SEO en sterke content het verschil maken.
Technische SEO
Om te bepalen hoe jouw website presteert bezoekt een googlebot de website. Dit wordt crawlen genoemd. Hij leest de code en bepaald aan de hand hiervan hoe gebruiksvriendelijk de site is. Omdat het geen mens is maar een robot is het belangrijk dat de code op orde is. Dit wordt de technische kant van SEO genoemd. Zo is het onder andere belangrijk de juiste tags (bijvoorbeeld; h1, h2, p, header etc.) te gebruiken. Die goed omschrijven waar de tekst over gaat. Daarnaast leest een bot geen afbeeldingen, daarom is het belangrijk dat je aan de juiste naamgeving werkt, maar ze ook helpt oor een alt tag toe te voegen. Dit zijn slechts twee voorbeelden uit een lange lijst. Benieuwd naar alle punten? Die bekijk je hier. Kunnen we je daarnaast helpen met een SEO checkup? Vraag deze hier gratis bij ons aan.
Op zoek naar zoektermen en zoekwoorden
Naast de technische elementen wil je jouw doelgroep helpen met de juiste content. Begin daarom met zoeken naar de belangrijkste zoektermen. Dit zijn onderwerpen waar je op gevonden wilt worden, gerelateerd aan jouw product of dienst. Check vooral ook of dit ook de termen zijn die jouw doelgroep gebruikt. Deze zoekwoorden kan je vervolgens verwerken in jouw blogs, teksten, titels, afbeeldingen en metagegevens. Dit is de informatie die Google gebruikt om de zoekresultaten samen te stellen.
Sterke content
Nu heb je een duidelijk beeld van de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Sla bij het schrijven niet door met het gebruiken van zoekwoorden. Gebruik ook synoniemen, om de leesbaarheid hoog te houden. Zodra je start met schrijven is het tijd om weer vanuit de gebruiker te denken. Om zo te zorgen dat de content die je maakt ook daadwerkelijk aansluit bij de belevingswereld. Een onderscheidend blog of een origineel nieuwsbericht. Klinkt dat lastig? Dat valt mee. Door een voorbeeld uit de praktijk te gebruiken of jouw mening te delen lukt dit al snel.
Aan de slag gaan met SEO vergt wat uitzoekwerk. Voor de technische kant van SEO zijn er talloze online tools om je hierbij te helpen. Maar het aanpassen van h1, h2 en alt tags zijn veelal zaken die vervolgens handmatig gedaan moeten worden. Het schrijven van onderscheidende content is misschien een minder grote stap. Als je de zoekwoorden helder hebt is dit een goede basis waaruit gewerkt kan worden. En als je er niet uit komt, vooral een professional mee laten kijken!