Illustratie laptop
  • 13 January 2020
  • Nieuws
  • 10 minuten

De 4 speerpunten van een goede website

Als full-service reclamebureau kennen wij natuurlijk de weg in de online wereld. Landingspagina’s, uitgebreide (meertalige) websites, webshops en apps behoren tot ons portfolio. Maar wat maakt nou een goede website? Wij hebben de 4 belangrijkste pijlers voor u op een rijtje gezet.

Verschillende typen websites

Er zijn veel verschillende soorten websites, allemaal met een ander doel. Van een landingspagina die aanzet tot actie tot een meertalige website voor een multinational, er is online ontzettend veel mogelijk. De meeste typen websites kunnen we onderverdelen in de 4 onderstaande categorieën.

Landingspagina’s

Standaard websites

Uitgebreide websites

Wat maakt een goede website?

Door onze ervaring hebben we 4 speerpunten bedacht om een website te toetsen. Zo moet een website aantrekkelijk zijn, goed vindbaar, gebruikersvriendelijk en BETER.

Aantrekkelijk

We zeggen hier vaak dat ‘mooi’ een emotie is. Wat de één prachtig vindt, daar kan de ander niet heel enthousiast van worden. Maar zet je een verouderde website tegenover een nieuw en fris ontwerp wat past bij vandaag de dag, dan maakt dat een wereld van verschil. Een knappe website trekt mensen aan, daarbij zorgt het voor vertrouwen. Heb je je website goed geregeld, dan denken mensen al snel dat je je zaken ook goed op orde hebt. De bezoeker is zo eerder verleid om over te gaan tot actie.

Lees ook: Een goed bedrijfslogo? Check deze 5 punten

Vindbaar

Natuurlijk is zo’n site die er mooi uit ziet super, maar daar heeft u niks aan als niemand ‘m te zien krijgt. Het is belangrijk dat de website SEO-technisch op orde is. Niemand kent het algoritme van Google exact, maar er zijn genoeg handvatten om je website hoger in de ranking te krijgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een pagina één hoofdtitel heeft, dat de afbeeldingen allemaal netjes voorzien zijn van een omschrijving, wissel tekst af met afbeeldingen en video’s en slijp de teksten zo nu en dan bij. De focus moet uiteindelijk liggen op het aanbieden van relevante en kwalitatieve content. Wordt er gevonden waar mensen naar zoeken dan word je vanzelf door Google beloond. Houd er rekening mee dat het best even kan duren voordat je website bij de zoekresultaten wordt getoond. Geen geduld? Help Google dan een handje door de inhoudsopgave van je website naar Google te sturen. Zo is je website binnen no time vindbaar, laat die bezoekers maar komen!

Lees ook: Zo goed mogelijk gevonden worden? Ga aan de slag met SEO

Gebruiksvriendelijk

Zo, je website is aantrekkelijk en wordt gevonden, maar nog steeds geen conversie? Dan is de volgende stap om je website te optimaliseren. Hierbij staat gebruiksvriendelijkheid centraal, ook wel bekend als user experience, of simpelweg de afkorting daarvan, UX.

Maar wat is gebruiksvriendelijk nou eigenlijk? Een simpel voorbeeld. Stel, je koopt een schaar, maar deze is verpakt in een plastic verpakking die je alleen open krijgt met, jawel, een schaar. Je vraagt je direct af waarom daar niet over nagedacht is. Datzelfde geldt voor een website, zorg dat de website logisch in elkaar steekt, dat de gebruiker zonder al teveel zoeken altijd bij zijn of haar doel komt.

Dit is soms best lastig, want een website wordt niet geleverd met een gebruikershandleiding, en dat is ook zeker niet de bedoeling. Een goede website maakt gebruik van patronen, vaste zaken die op vrijwel iedere website herhaald worden. Zo wordt het logo altijd bovenin weergegeven, vaak aan de linkerkant van de website. Het menu? Ook dat vinden we bovenin de site terug, vaak naast of onder het logo, tegenwoordig soms weergegeven met alleen een knopje om het menu te openen. De zoekbalk? Deze wordt vaak rechtsboven in de site weergegeven. Bij een website met een filter kan de zoekbalk ook daar gevonden worden. Houdt uw website zich aan deze patronen, dan scheelt dat een hoop zoekwerk. Ga voor jezelf maar eens na: moet je uitleggen hoe iets werkt? Dan is het niet goed, want het moet allemaal voor zichzelf spreken.

Zorg er verder voor dat de informatie gemakkelijk te bereiken is, via het menu en bij veel informatie ook via een zoekbalk. Probeer de term ‘overig’ of ‘downloads’ te vermijden, zaken moeten logisch ingedeeld worden. Laat de downloads bijvoorbeeld zien op de pagina waar ze bij horen. En let op, een goede website begint altijd met een plan, waarbij de juiste structuur wordt bepaald. Is de structuur van de site goed, dan wordt de website vaak ook zo ervaren.

Lees ook: 5 signalen dat een website aan vervanging toe is

BETER

Nu heeft u een mooie site, die goed vindbaar is en waar de gebruiker gemakkelijk zijn weg vindt, maar nog steeds blijft conversie uit, wat gaat er mis? Simpel gezegd, doe het BETER, dat doen wij namelijk bij Team Switch. Dat klinkt waarschijnlijk arrogant, maar dat is het helemaal niet, want voor ons is BETER een echte werkwijze. BETER staat voor Beloftevol, Eenvoudig, Triggerend, Eigen en Relevant. Deze vijf woorden passen we op al onze uitingen toe, er gaat geen product de deur uit zonder we deze toetsen aan BETER!

  • Beloftevol: Wat heeft de gebruiker aan uw product of dienst? Welke belofte kunt u de (potentiele) klant doen?
  • Eenvoudig: Is uw boodschap gemakkelijk te begrijpen? Is het voor de bezoeker duidelijk hoe ze met u in contact kunnen komen?
  • Triggerend: Valt u op? Vergelijk uw website met die van de concurrent, waar blinkt u in uit?
  • Eigen: Past uw website bij wat u wilt uitstralen? Is de website echt eigen of kan het logo van de concurrent er zo overheen worden geplakt?
  • Relevant: Heeft de bezoeker iets aan uw aanbod? Laat zien waarmee u de (potentiele) klant verder kan helpen.

Aan de slag

Hopelijk hebben wij u via ons blog geïnspireerd en bent u al bezig om uw site te toetsen aan onze 4 speerpunten. Wilt u onze hulp hierbij? Wij helpen u graag verder. Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan.

Benieuwd naar onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en u ontvangt onze gratis Team Switch-map, vol met creatieve diensten.